Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Pula
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Biblijska grupa

 

Biblijsko bdjenje, jedinstveno iskustvo čašćenja i proglašavanja Božje riječi čitanjem Svetoga pisma „od korica do korica“ tijekom pet dana i noći, poniklo je 2001. godine u gradu Velika Gorica, te je prenijeto u brojne druge župe u Hrvatskoj i šire. Godine 2008., na početku biskupske Sinode o Božjoj riječi, neprekidno čitanje Svetoga pisma organizirano je i u Rimu, a u cijelosti ga je prenosila talijanska televizija RAI. Čitanje je započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Uvjeren sam da će revno čitanjeSvetoga pisma, praćeno molitvom, donijeti Crkvi novo duhovno proljeće, rekao je tom prigodom Papa, snažno naglašavajući važnost Božje riječi u životu kršćana i Crkve trećeg tisućljeća. Ova proročka vizija Svetog Oca jednim dijelom ostvaruje se i u ovom iskustvu čašćenja Božje riječi u vidu Biblijskoga bdjenja.

Svjedočanstva u Knjizi svjedočanstava i dojmova, potvrđuju kako čitači, proglašujući Božju riječ u zajednici, stječu iskustvo Božje blizine, doživljuju otajstvo susreta sa živim Bogom koji govori danas, sada, a oni mu ispunjeni radošću i mirom iskazuju klanjanje, čašćenje i zahvaljivanje, dok u odnosu prema bližnjima i Crkvi doživljuju nove poticaje na zajedništvo i rast vjere, ufanja i ljubavi. Taj jednostavan način ulaska u blizinu Božju – kroz otajstvo Njegove Riječi – uvijek iznova privlači, jer iskonski u dubinama svoga bića čeznemo za susretom s Bogom, svojim Stvoriteljem i Otkupiteljem, čeznemo za dubokim osvjedočenjem i ispunjenjem u kojem ćemo poput svetoga Tome uskliknuti : Gospodin moj i Bog moj! Uz iskustvo Biblijskoga bdjenja vrlo suvremeno odjekuju riječi sv. Ambrozija: Kada čovjek počinje čitati Sveto pismo, Bog ponovno šeće s njim u zemaljskom raju.

Osim tih osobnih doživljaja i iskustava, kao i češćeg ili svakodnevnog čitanja Biblije, plodovi Biblijskih bdjenja vidljivi su i u nicanju novih Biblijskih zajednica, poticanju obiteljske molitve koja se hrani i Božjom riječi, nastojanjima oko što dostojnijeg proglašavanja i slušanja Božje riječi u liturgiji… S obzirom da ovo iskustvo čašćenja Božje riječi nije nova pobožnost, već jedno od temeljnih kršćanskih iskustava, u Biblijskim bdjenjima sudjeluju pripadnici raznih duhovnih pokreta u Crkvi.

Prvo Biblijsko bdjenje u Puli održano je u crkvi Sv. Franje 2008. godine i od tada se održavalo svake godine, uvijek uoči blagdana Duhova, te je 2017. godine održano jubilarno deseto Biblijsko bdjenje. U čitanju Svetoga pisma naizmjence sudjeluju čitači/ce svih osam pulskih župa te pojedini pripadnici Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve, pa ovo pulsko Biblijsko bdjenje ima i ekumenski značaj. Kao plod tog prvog Biblijskog bdjenja iz 2008. godine, sljedeće 2009. godine osnovana je Biblijska zajednica pri Samostanu sv. Franje. Biblijska zajednica okuplja se na tjednom susretu u Dvorani sv. Maksimilijan Kolbe, ponedjeljkom u 20 sati (ljeti), odnosno u 19 sati (zimi). U susretima braće i sestara - članova zajednice od početka sudjeluje o. fra Đuro Vuradin, gvardijan Samostana. Susret Biblijske zajednice traje oko 1.30 do 2 sata te se odvija prema sljedećem redoslijedu:

Uvod: pjesma i molitva te zaziv Duha Svetoga;

proglašavanje Božje riječi - u svakom susretu čita se jedno poglavlje iz određene biblijske knjige Novog ili Starog zavjeta koja je na redu, nakon čega slijede odjeci zajednice na proglašenu Božju riječ, povezani sa životnim iskustvima i izazovima vjere za kršćane u današnjem društvu;

molitva zajednice: zahvaljivanje, prošnja, slavljenje; također i pjesmom; molitva krunice;

svjedočanstva;

završna pjesma i molitva, s blagoslovom.

BIBLIJSKO BDJENJE I BIBLIJSKA ZAJEDNICA PRI SAMOSTANU I CRKVI SV. FRANJE

Info - kontakt: Ivan Dino Bedrina (mob. 098 294961)

Raspored misa i kateheza

Mise zornice

05:45 - Katedrala, jutarnja molitva časoslova (ulaz iz Kandlerove ulice)

06:30 - Katedrala mise zornice svako jutro (od ponedjeljka do petka)

Mise kroz tjedan

Katedrala u 8:00 ili 17:00 (ako su naručene sv. mise)

18:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (zimsko računanje vremena)

19:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (ljetno računanje vremena)

Mise nedjeljom

08:00 - Misericordija

09:00 - Katedrala u 9:00 (na talijanskom jeziku/ messa in italiano)

10:30 - Katedrala u 10:30 Misa za narod

11:30 - Franjevački samostan sv. Franje

18:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (zimsko računanje vremena)

19:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (ljetno računanje vremena)

KATEHEZE

Prvopričesnici: informacije o katehezama za prvopričesnike potražite u župnim obavijestima

Krizmanici: svake nedjelje nakon župne mise u 10:30

 

Biskupija

Biskup Ivan Štironja